Jonna Sihvonen - jowisfreelife
Sivuni eläintenhoitajana
Eettinen eläminen
Halusin lisätä eläintenhoito sivulleni oman osuuden etiikalle sekä eläintenoikeuksiin liittyvään työhön. Tämä aihe on minulle todella tärkeä ja se on osa niin eläintenhoito työtäni kuin myös tapaani elää tässä maailmassa. Jaan tällä sivulla omaa taustaani eläintenoikeuksia ajavan työn parissa sekä kirjoituksia ja käsitöitä liittyen aiheeseen. Jeremy Bentham sanoi alla olevan lainauksen jo vuonna 1789, ja olisikin jo aika eläinten aseman parantua yhteiskunnassamme.
"Saattaa vielä koittaa päivä, jolloin muukin eläinkunta saa itselleen oikeudet, joita siltä ei koskaan olisi voitu kieltää muuten kuin tyrannialla. Ranskalaiset ovat jo ymmärtäneet, ettei ihon mustuus ole mikään syy jättää ihmistä kiduttajan käsiin vailla oikeuksia. Kenties jonakin päivänä huomataan, että jalkojen lukumäärä, ihon karvaisuus tai ristiluun pituus ovat yhtä riittämättömiä perusteita tuntevan olennon tuomitsemiselle vastaavaan kohtaloon.
Mikä muukaan ominaisuus voisi vetää tuon ylipääsemättömän rajan. Olisiko se kyky ajatella, tai kenties kyky keskustella? Mutta täysikasvuinen hevonen tai koira on tavattoman paljon kykenevämpi niin järkeilemään kuin keskustelemaankin kuin päivän, viikon tai jopa kuukauden ikäinen vauva. Ja vaikka näin ei olisikaan, niin entä sitten? Kysymys ei kuulu: ajattelevatko ne? Tai: puhuvatko ne? Vaan: kärsivätkö ne?”
- Jeremy Bentham, Introduction to the Priciples of Morals and Legislation (1789), suom. Teoksesta Singer, Oikeutta eläimille 1991, s.7
ensi askeleet
Ensimmäinen eläinaiheinen kunniakirjani tuli vuonna 2000 Siirilän Tallillla työskentelystä. Olin noin seitsemän vuotias ja muistan hyvin miten hevosten hoitaminen tuntui todella luonnolliselta, hauskalta sekä mukavalta. Hyvät ensikokemukset kotikissojen lisäksi eläinmaailmaan pienelle lapselle.
Hyväntekeväisyys toiminta starttasi vuonna 2004 WWF:n Panda-agenttina. Olin todella ylpeä nelosluokkalainen kun liikuin esitteiden kanssa pitkin kotiseutua, tuntui hyvältä tehdä jotain hyvää eläinten hyödyksi - sekä lapselle tietenkin oli kiva motivaatio se merch mitä tulisi saamaan jos saa paljon lahjoittajia. En muista enää mitä pisteilläni ostin, mutta varmaan jonkun lumileopardi pehmon!
Päädyin WWF:n tiloihin toistamiseen kun vuonna 2018 kävin öljyntorjuntajoukkojen peruskoulutuksen ja myöhemmin erikoistuin öljynneiden eläinten pelastustiimiin. Öljykatastrofin sattuessa olen taisteluvalmiudessa auttamaan lintuja ja meriä.
Olen käynyt Animalian kouluvierailukoulutuksen vuonna 2016, koska tahdon todella olla mukana eläinten hyvinvointia parantavassa toiminnassa. Suomessa on monet asiat hyvin jos katsotaan maailmanlaajuisesti, mutta tekemistä riittää yhä - paljon.
Lue koko WWF Öljyntorjuntajoukkojen kirjoitukseni painamalla tästä.
eläinsuojelukeskus
tuulispää
Vapaaehtoishommia voi tehdä Tuulispäällä, auttaen eläinten kanssa tehtävissä päivittäisaskareissa. Siivous, hygienia, ruokinta ja rapsuttelu on osa tätä. Olen käynyt vasta muutaman kerran, mutta tavoite on lisätä käyntejä. Oma autottomuus on tässä vähän esteenä ja käynnit on muiden aikataulujen varassa. Ajokortti kyllä löytyy, ehkä oma autokin vielä joskus, riippuen elämäntilanteesta.
Halusin koota paikan missä on lueteltuna erilaisia dokkareita liittyen ilmastonmuutokseen, sen aiheuttajiin sekä uhreihin. Paikka mistä voit katsoa mitkä olet jo nähnyt ja mitkä pitää katsoa seuraavaksi. Kerron jokaisen dokkarin keston, infon, linkit paikkoihin sekä oman arviointini aiheesta aina sitä mukaa kun katson ne itsekin. Tämä lista päivittyy ajan kanssa ja otan mieluusti vastaan täytettä siihen, jos sinulla on mielessä dokkari mikä sopii joukkoon ja mikä sieltä puuttuu, kommentoithan asiasta niin korjataan tilanne:
Dyr - Eläinoikeus kirjoitukset
Kirjoitan blogissani aiheita liittyen eläintenoikeuksiin & yritän tuoda lisää informaatiota maailmalle. Käytän kaikissa eläintenoikeuksiin liittyvissä töissäni etuliitettä Dyr, mikä tarkoittaa Norjaksi eläintä.
Eläin joka on yleistynyt maailmalla ''söpönä lemmikkinä'' - ei lemmikiksi kuulu.
Hidaslori on lorien heimoon kuuluva aasialainen puoliapinalaji. Se on varmasti yksi maailman suloisimmista myrkyllisistä eläimistä, suuret silmät, tarttuvaiset käpälät sekä pörröinen turkki ihastuttaa maailmalla. Tämäkin eläin kuuluisi kauas ihmisistä, elämään omaa vapaata elämää
Raketeilla on monta negatiivista puolta vaakakupissa verrattuna positiivisiin puoliin. Meteli ja häiriö eläimille on yksi isoimmista miksi en enää osta uudenvuoden raketteja.
"Valta-asemansa turvin ihminen on aiheuttanut ja aiheuttaa eläimille niin paljon kärsimystä, ettei sille vedä vertoja edes se sorto ja orjuutus, jota valkoiset harjoittivat vuosisatojen ajan mustia kohtaan. Muiden eläinlajien sortamisen lopettaminen on yhtä tärkeää kuin mikä tahansa muukin viime vuosikymmeninä ja –satoina esillä olleista, moraaliseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyvistä vaatimuksista.”
- Peter Singer, Oikeutta eläimille 1991, esipuhe s. i
eläintarhat eettisen
tarkastelun alla
DYR- Eläintenoikeus aiheet on laaja aihe-alue mihin kirjoitan postauksia tasaisin väliajoin- joten tervetuloa uuteen lohkoon: Eläintarhojen eettiseen arviointiin. Kirjoitan laajaa tutkimustyötä eläintarhojen eettisestä arvioinnista.
Olimme puolisoni kanssa ulkomailla ihan eläintarhan vieressä hotellissa kun aloimme miettiä että mitkä nykyään edes on olot näissä paikoissa? Tehdäänkö niissä enemmän hyvää nykyään? Ovatko ne muuttumassa eettisemmäksi? Millaista työtä eläintarhoissa tehdään?
Eläintarhoilla on potentiaalia säilöä lajeja jotka ihminen on luonnosta tuhonnut, pitää nämä elossa ja myös palauttaa lajeja. Vaikka nykyihminen onkin tuhonnut enemmän kuin luonut, tuntuisi väärältä antaa eläinten kadota kokonaan. Ehkä lajeja säilömällä ja pikkuhiljaa palauttamalla saisimme joskus tulevien sukupolvien aikana eläinmaailman herätettyä uudelleen eloon. Samalla kun metsien suojelua jatketaan saadaan myös ylläpidettyä asuinalueita näille eläimille ja estää sukupuuttoa useilta lajeilta.
Tämän takia eläintarhojen olisi todella tärkää kehittyä tälle vuosituhannelle ja muuttua eettisemmiksi paikoiksi, missä voimme pelastaa, parantaa ja oppia. On lapsille ja nuorille tärkeää olla eläinten lähellä, jotta emme unohda mistä tulemme - mutta emme voi sitä tehdä eläinten kustannuksella.
Suomessa tilanne on onneksi hyvin eri kuin monessa muussa kaupungissa. Eettisen tarkastelun alla on tällä hetkellä Berliinin sekä Amsterdamin eläintarhat.
eläintarhat eettisen
tarkastelun alla
Tällä hetkellä tiedostot on vielä julkaisematta ja työ on vielä kesken. Jos haluat lukea ne heti valmistuttua voit laittaa viestin jonna.jowi.sihvonen@gmail.com tai palata tälle sivulle säännöllisesti katsomaan tilanne. Päivitän kuitenkin omissa somekanavissa kun ne tulevat julki.
Eläintarhoilla on monesti liian tiukka maine niiden historian takia. Itse yritän katsoa tulevaisuuteen ja siihen miten paljon hyvää näillä paikoilla voidaan saada aikaan, kuten Suomessa Ähtäri sekä Korkeasaari tekee jo. Kuitenkin maailmalla kritiikki on olennaisempaa koska tilat ovat liian pieniä ja ruuhkautuneita. Itsenäisen tutkimustyön tekeminen on hidasta mutta edistyy koko ajan.